Úton-útfélen

Többen kérték hogy fordítsam le héberről az előző hírt. Érdekes módon Hila volt az első aki furcsállta hogy héberül írtam, de ő hamar túltette magát ezen.

Egyik nap ülök a 18-as buszon Tel Avivból Bat Jamba tartva. A Jafó úton felszállt egy izraeli skinhead. Hirtelen furcsán éreztem magam. Nem amiatt mert Jaffóban voltunk, hanem mert úgy éreztem magam mint külföldön. Ahogy közeledett a busz végéhez, láttam, hogy nem csak olyan tipikus köver kopasz szkinhed feje van, hanem mindennek tetejébe bomber dzsekit visel. Ahogy leült, akkor láttam ki volt ő igazából: egy izraeli katona, egyenruhában…

Pár perccel később egy mögöttem ülő srác kérdezett valamit a kipámról. Aztán tovább kérdezett: Honnan jöttél? Nem nézel ki Tel avivinak… Hova valósi vagy? – Magyarországból, feleltem egy kis szünet után. Akkor láttam, hogy teljesen osszetört. Nem tud mit mondani erre, és feltehetően nem ezt a választ várta. Aztán folytatta: iiii-g-eee-n, de hová valósi vagy Izraelben? – Izraelben? Lássuk csak… a Ben Gurion reptérről. Ott értem földet. Aztán még megkérdezte hány éve vagyok Izraelben, amire sikerült hímnemben felelnem: három éve (helyesen nőnemben lenne). Erre aztán megnyugodott, és békén hagyott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *