A tel-aviv múzeum

Na, a Tel-Aviv Museum of  Art legnagyobb erélye a Zépület (Herta and Paul Amir).

Tel-Aviv Museum of Art deezen.com

 

George Braque en.wikipedia.com

De szerencsére megtalálható benne mindaz, amitől egy modern művészeti múzeum modern művészeti múzeum lesz. George Braque munkásságának darabjai olyan otthonosságot teremtenek egy idegen városban, mint a McDonalds viszontlátása. Lenyűgöző teljesítmény a festőtől, hogy egészen Picasso-szerű képeiből annyit tudott létrehozni, hogy a világ összes, modern művészeti múzeumába jutott legalább egy!. A kulturális globalizáció hasonló jelensége Juan Gris reggelizőasztalainak látványa is. Ezek rendszeresen Braque alkotási mellett találhatóak, mint egy rávezetésként Picassora

Juan Gris www.tumblr.com

Találtam azért jó dolgokat:

Marc Chagall www.superstock.com

Pierre Bonnard www.bridgemanart.com

És rettentően vicces, az a sznob) rutinom, amivel a teremben úgy állok meg az általam szeretett művészek képei előtt, a nélkül, hogy tudnám ki is alkotta azt, mint ahogy a legnyagobb biztonsággal tudom a legdrágább bőrcipőt a kezembe fogni a cipőboltban. Serat, Les Nabis, Degas, Rodin, Giacometti mind rám köszöntek a modern művészeti termekben.

 

Időszaki kiállítás volt most a múzeumben Balenciaga ruhagyűjteménye is, ami főleg fekete női darabokat tartalmazott, és egy Dél-Afrika börtön-elmegyógyinézetéről szóló portrésorozat is. Továbbá láttam egy biciklikről szóló kiállítást is, ahol remek gyerekjátékok is voltak kiállítva. Pl. mágneslapra kitéve egy lefestett és összezárt bicikliláncot remek “rajzolót kapunk”. És egy kör alakban kifeszített bicikliláncból és kifúrt tárcsákból népszerű körözős színesceruzával körszimmetrikus dolgokat rajzoló játékot készíthetünk.

Fernand Leger The Team Resting

 

Pablo Picasso Woman with red underskirt www.bridgemanart.com

 

 

 

 

 

 

Volt még egy 20 évvel korábbi Picasso is, amit Mother with Child at the Sea címmel jegyeztem fel, de az internet sajnos nem ismeri.

 

 


Meg felfedeztem egy pár posztmodern ürgét is:

Pinchas Cohen Gan Standard Religious Art artforum.com
Ghada Amer www.unshowdemotarts.net
Ged Quinn: the limitations of narcissism

 

David Hockney Luncheon at the British Embassy www.gac.culture.gov.uk

De a legjobb Douglas Gordon és Philippe Parreno Zidan: a 21th Century Portrait című műalkotása volt.

[youtube:http://www.youtube.com/v/IJNPDlzF4Wg 630 435]

2005-ben egy Madridi meccsen követték két kamerával végig Zidant. A kiállítóteremben egymás mellett két vásznon ment kivetítve a párhuzamos film. A meccs teljesen érzékelhetetlen marad, fogalmam nem volt, hogy abban a fél órában, amíg meredten bámultam a kivetítést melyik félidőben lehetük. Ráadásul nem vagyok egy nagy focis, de érdekes volt “bentről látni” ezt a SZTÁRt néha nekiiramodni, egyszer egyszer belepörögni valai be, egyébként meg nézelődni és köpködni. Idegörlő lehet.

(az hogy ronda a poszt az nem az én hibám, hanem a hülye blogszolgáltatóé, aki nem arr akészítette a szerkesztőfelületet, hogy földi halandók használhassák azt. Én mindent megpróbáltam)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *